DON SFINKS

Don sfinx on vartaloltaan keskipitkä ja vankka. Se omaa voimakkaat lihakset ja leveän takamuksen. Takajalat ovat hieman etujalkoja pidemmät ja sillä on pitkät kapeat "apinamaiset" varpaat. Pää on keskikokoinen, sillä on hieman ulkonevat poskiluut ja voimakas, hyvin kehittynyt leuka. Nenä on keskisuora, jossa on näkyvä painauma. Silmät ovat syvällä, ne ovat keskikokoiset ja mantelin muotoiset. Isot korvat, jotka ovat leveät tyvestä, kallistuvat hieman eteenpäin. Iho on täysin karvaton (riippuen karvatyypistä), joustava ja ryppyinen. Ryppyjä on varsinkin päässä, niskassa ja kainaloissa. Kaikki värit ovat sallittuja rotumääritelmässä. FIFe hyväksyi tämän karvattoman rodun vuodesta 2011 lähtien.

Don sfinxillä on 4  karvattomuusastetta:

  • Naked/Naku on täysin karvaton kissa. Niiden iho on lämmin ja tuntuu nihkeältä. Karvattomat pennut syntyvät yleensä silmät auki, ilman viiksiä ja kulmakarvoja.
  • Flock - karva on erittäin lyhyttä, alle 2mm:stä pehmeää nukkaa. Flock-kissalla voi olla myös pidempää karvaa kuten Velourilla ja Brushilla. Yleensä tätä esiintyy erityisesti hännässä.
  • Velour - turkki on 1-3mm pitkä, pehmeä ja samettinen, rex-tyyppinen karva joka lähtee yleensä 2 ikävuoden menneessä.
  • Brush/harjaturkki on yleensä koko vartalon peittävä turkki. Karvat ovat pidempiä kuin Velourilla. Karva on kuin pehmeää villaa.

Don sfinxien iho rasvoittuu nopeasti ja koska niillä ei ole turkkia se tarvitsee säännöllisesti pesua, pari kertaa kuukaudessa on sopiva useimmille kissoille. Rasvoittumisen johdosta niiden korvat ja kynnen juuret tulee myös putsata säännöllisesti. Ihoa ei kuulu rasvata.

Karvattomuudesta johtuen Doneilla on taipumus oleskella aurinkoisella ikkunalaudalla, patterin päällä tai peittosi alla. Don sfinxeillä ei ole suojaa kylmältä eikä auringolta, joten ne eivät ole ulkokissoja. Patteripedit ja lattialämmitys ovat suosittuja varsinkin talvella, koska ruumiinlämpö laskee huomattavasti nopeammin kuin karvallisilla kissoilla.

Don sfinxit ovat erittäin uteliaita, aktiivisia ja tulevat toimeen muiden lemmikkien ja lasten kanssa helposti.